Article in Dutch from: UN – Police Report from New York, March 2024
“Geweld tegen vrouwen en meisjes is één van de meeste afschuwelijke schendingen van mensenrechten in gewapende conflicten, maar ook in de huiselijke omgeving waar iedereen zich veilig zou moeten voelen.” Met deze woorden motiveerde Korpschef Janny Knol in een videoboodschap tijdens de United Nations Chiefs of Police Summit (UNCOPS) 2024 in New York waarom zij “geen moment aarzelde” over de vraag of zij co-voorzitter wilde worden van een nieuw op te richten Inter-Ministerial and Chiefs of Police Network on Gender-Responsive Policing.
Dit netwerk is een initiatief van UNWOMEN, een VN-organisatie die opkomt voor “gender equality and the empowerment of women.” Het doel is het creëren van een grotendeels virtueel platform waar deelnemende landen elkaar kunnen ontmoeten, adviseren en ondersteunen bij de ontwikkeling en implementatie van Gender-Responsive Policing. Hierbij gaat het niet alleen om het tegengaan van seksueel en gender-gerelateerd geweld. Gender-Responsive Policing raakt alle aspecten van het politiewerk: van leiderschap dat mannen, vrouwen en minderheden gelijkwaardig behandelt en streeft naar een evenredige representatie op alle niveaus in de politieorganisatie, tot aan het uitvoerende politiewerk waarin oog is voor de verschillende behoeften van slachtoffers en de verbinding met burgers en non-gouvernementele organisaties (NGO’s).
Naast Nederland, in de persoon van korpschef Janny Knol, hebben de (voor de politie verantwoordelijke) ministers van Binnenlandse Zaken van Senegal en Chili zich eveneens bereid verklaard om dit nieuwe netwerk voor te zitten. Ook zij spraken de aanwezigen toe via een videoboodschap. Namens Nederland was Mr. Inge Godthelp-Teunissen, Politiechef Eenheid Landelijke Expertise & Operaties, fysiek aanwezig. Inge citeerde recent onderzoek waaruit blijkt dat in Nederland 20% van alle meisjes en vrouwen onder de 25 jaar ongewenste seksuele ervaringen hebben gehad. En in 2023 werden in Nederland 26 vrouwen vermoord door hun (ex) partners: “Dit moet stoppen!”
Ook de plaatsvervangend directeur van UNWOMEN, Nyaradzayi Gumbonzvanda, maakte grote indruk met een persoonlijk betrokken verhaal. Zij beschreef deze “launch” als een feestdag voor vrouwen en meisjes, een getuigenis van leiderschap, een herbevestiging van vertrouwen in wet- en regelgeving en een “push forward” voor mensenrechten. De toehoorders uit meer dan 60 landen waren zeer geïnteresseerd in het Nederlandse Plan van Aanpak Stop Femicide! waarin nadruk wordt gelegd op het vroegtijdig herkennen van signalen van femicide, zoals stalking, intieme terreur of bedreiging. Ook de steeds intensiever wordende samenwerking tussen de politie, het Openbaar Ministerie en zorgpartners sprak veel aanwezigen aan. “Zodra het netwerk operationeel is, zijn wij graag bereid om onze ervaringen met u te delen,” zei Inge. En dat is precies het doel van dit netwerk: het leren van elkaars ervaringen.