Shelter City Nederland: Oproep tot kandidaatstelling voor september 2022

Justice amp; Peace Nederland lanceert een nieuwe oproep voor aanvragen voor mensenrechtenverdedigers die risico lopen om deel te nemen aan Shelter City. De deadline voor aanvragen is 3 mei 2022 om 23:59 CET (Centraal Europese Tijd). Houd er rekening mee dat er speciale voorwaarden gelden vanwege de COVID-19-situatie.

Shelter City biedt tijdelijke veilige en inspirerende ruimtes voor mensenrechtenverdedigers in risicosituaties waar zij nieuwe energie opdoen, ondersteuning op maat krijgen en in contact komen met bondgenoten. De term mensenrechtenverdediger is bedoeld voor het brede scala aan activisten, journalisten en onafhankelijke mediaprofessionals, wetenschappers, schrijvers, kunstenaars, advocaten, verdedigers van burgerrechten en politieke rechten, leden van het maatschappelijk middenveld en anderen die zich wereldwijd op vreedzame wijze inzetten voor mensenrechten en democratie.

Vanaf september 2022 zullen in verschillende steden in Nederland mensenrechtenverdedigers voor een periode van drie maanden worden opgevangen. Aan het eind van hun verblijf in Nederland wordt verwacht dat de deelnemers terugkeren met nieuwe instrumenten en energie om hun werk thuis voort te zetten.

Journalists' Safe Haven Initiative

Justice amp; Peace wil de veiligheid van journalisten, en met name vrouwelijke journalisten, wereldwijd bevorderen, zodat zij nieuwe strategieën kunnen opbouwen en hun belangrijke werk voor de vrijheid van meningsuiting in hun land van herkomst kunnen voortzetten. Met steun van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken zal Justice amp; Peace jaarlijks twee extra tijdelijke safe spaces in Den Haag kunnen bieden aan journalisten in risicosituaties en hen ondersteuning op maat kunnen bieden.

Asser Institute Fellowship (alleen beschikbaar voor Engelstalige begeleiding)

Justice amp; Peace en het Asser Institute zijn een samenwerkingsverband aangegaan om de capaciteit van lokale mensenrechtenverdedigers wereldwijd te versterken en te ondersteunen. In het kader van het programma voor gastonderzoekers van het Instituut biedt het Asser Instituut jaarlijks onderdak aan een Fellow in het kader van het Shelter City-initiatief van Justice amp; Peace. De geselecteerde Fellow zal gedurende de periode van drie maanden een onderzoeksproject uitvoeren en deelnemen aan andere mensenrechtenrelevante (onderzoeks)activiteiten van het Asser Instituut.

Voor meer informatie en om u aan te melden voor Shelter City, klikt u op deze link. Inschrijvingsformulieren moeten worden ingediend vóór 3 mei 2022 om 23:59 CET (Midden-Europese tijd). Een onafhankelijke commissie zal de deelnemers selecteren.