Shelter City Nederland oproep tot kandidatuurstelling voor september 2022

Justice & Peace Nederland lanceert een nieuwe oproep tot het indienen van aanvragen voor mensenrechtenverdedigers die risico lopen om deel te nemen aan Shelter City. De deadline voor aanvragen is 3 mei 2022 om 23:59 CET (Centraal Europese Tijd). Houd er rekening mee dat er speciale voorwaarden gelden in verband met de COVID-19-situatie.

Shelter City biedt tijdelijke, veilige en inspirerende ruimtes voor mensenrechtenverdedigers die in gevaar verkeren, waar ze nieuwe energie kunnen opdoen, op maat gesneden steun kunnen krijgen en in contact kunnen komen met bondgenoten. De term mensenrechtenverdediger is bedoeld voor het brede scala van activisten, journalisten en onafhankelijke mediaprofessionals, geleerden, schrijvers, kunstenaars, advocaten, verdedigers van burgerrechten en politieke rechten, leden van het maatschappelijk middenveld en anderen die zich wereldwijd op vreedzame wijze inzetten voor mensenrechten en democratie.

Vanaf september 2022 zullen in verschillende steden in Nederland mensenrechtenverdedigers voor een periode van drie maanden worden ontvangen. Aan het eind van hun verblijf in Nederland wordt van de deelnemers verwacht dat zij terugkeren met nieuwe instrumenten en energie om hun werk in eigen land uit te voeren.

Initiatief voor een veilige haven voor journalisten

Justice & Peace wil de veiligheid van journalisten, en in het bijzonder vrouwelijke journalisten, wereldwijd bevorderen, zodat zij nieuwe strategieën kunnen opbouwen en hun belangrijke werk voor de vrijheid van meningsuiting in hun land van herkomst kunnen voortzetten. Met steun van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken zal Justice & Peace jaarlijks twee extra tijdelijke safe spaces in Den Haag kunnen bieden aan journalisten in risicosituaties en hen ondersteuning op maat kunnen bieden.

Asser Institute Fellowship (alleen beschikbaar voor Engelse begeleiding)

Justice & Peace en het Asser Instituut zijn een samenwerkingsverband aangegaan om de capaciteit van lokale mensenrechtenverdedigers wereldwijd te versterken en te ondersteunen. In het kader van het Visiting Researchers Programme van het Instituut ontvangt het Asser Instituut één Fellow per jaar in het kader van het Shelter City-initiatief van Justice & Peace. De geselecteerde Fellow zal gedurende de periode van drie maanden een onderzoeksproject uitvoeren en deelnemen aan andere mensenrechtenrelevante (onderzoeks)activiteiten van het Asser Instituut.

Voor meer details en om u aan te melden voor Shelter City, klikt u op deze link. Aanmeldingsformulieren moeten uiterlijk 3 mei 2022 om 23.59 uur CET (Midden-Europese tijd) zijn ingediend. Een onafhankelijke commissie zal de deelnemers selecteren.