Verslag van een geslaagd NAP 1325-netwerkevenement

Op 11 december organiseerden Human Security Collective, het ministerie van Buitenlandse Zaken en WO=MEN samen een informele netwerklunch voor ondertekenaars van het NAP 1325. Tijdens dit evenement kregen ondertekenaars van het NAP 1325 de kans om kennis te maken met het werk van Human Security Collective en om na te denken over de afgelopen vier maanden met een debriefing over belangrijke gebeurtenissen op het gebied van Women, Peace and Security (WPS) en Feministisch Buitenlands Beleid. Het belangrijkste was dat er tijd was om samen te komen in een informele setting en te netwerken met medeondertekenaars van het NAP 1325.

Human Security Collective, lid van de Oversight Board van het National Action Plan on Women, Peace and Security (NAP 1325), vertelde over hun inspanningen om de financiële toegang voor non-profitorganisaties te verbeteren. Veel van deze non-profitorganisaties over de hele wereld worden door banken gezien als een hoog risico voor het financieren van terrorisme of het witwassen van geld. Ze moeten voldoen aan uitgebreide due diligence-eisen, kunnen geen bankrekening openen of worden geconfronteerd met de willekeurige sluiting van bankrekeningen. Daarom werkt Human Security Collective samen met anderen aan oplossingen voor deze risicoverminderende activiteiten van financiële instellingen.

Bovendien werden ondertekenaars van het NAP 1325 geïnformeerd over verschillende gebeurtenissen die plaatsvonden in 2023. In oktober vond het jaarlijkse Open Debat van de VN-Veiligheidsraad over WPS plaats in New York. Hier benadrukte de Permanente Vertegenwoordiger van Nederland, Yoka Brandt, in haar toespraak o.a. de noodzaak van het ondersteunen van de politieke participatie van vrouwen en financiële steun voor lokale en door vrouwen geleide organisaties. In november vond in Roemenië de WPS Focal Points Network conferentie plaats, met de focus op de rol van vrouwen in de veiligheidssector. Ook werd aandacht besteed aan de unieke samenwerking tussen overheid en maatschappelijk middenveld bij de ontwikkeling, implementatie en verantwoording van het Nederlandse vierde NAP 1325.

Over het onderwerp Feministisch Buitenlands Beleid (FFP) werden ondertekenaars van het NAP 1325 geïnformeerd over het FFP-evenement tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York in september, dat mede door Nederland werd georganiseerd. Het evenement resulteerde in de Politieke Verklaring over Feministische Benaderingen van Buitenlands Beleid, waarmee de 19 deelnemende landen hun commitment herbevestigden om intersectionele feministische benaderingen te hanteren in hun buitenlands beleid. Bovendien vond in november de Shaping FFP Conferentie plaats in Den Haag. Tijdens deze conferentie, die werd bijgewoond door meer dan 750 deelnemers, werd in paneldiscussies en toespraken aandacht besteed aan de noodzaak van universele vrouwenrechten, de vertegenwoordiging van vrouwen in politieke processen, de behoefte aan voldoende, flexibele en langetermijnmiddelen en het belang van een reality check van de lokale context bij de uitvoering van beleid. De aftermovie van de SFFP-conferentie is hier te bekijken.